Museer och andra historiska besöksmål
Flera museer i Karleby berättar historien om en by som levde på jordbruk, fiske och säljakt som växte genom skeppsbyggnad, tjärförbränning och handel till en internationell havsstad med egna utbildade borgerliga.
-
K.H. Renlunds museum
K.H. Renlunds museum i centrum erbjuder upplevelser av konst och stadshistoria – gratis inträde.
-
Fredrik och Anna Drakes hem
Fredrik och Anna Drakes hem är ett hemmuseum i Neristan. Huset testamenterades med lösöre till staden år 1997. Det byggdes 1835 och var ett hem för hantverkarfamiljen Drake i fyra generationers tid. I hemmet finns föremål från 1700-talets slut fram till 1900-talets slut: konst, hantverk och ett bibliotek med över 3000 volymer.
-
Kieppi – Karleby naturhistoriska museum
Naturaliesamling, mineralsamling och fjärilsamling fulla av naturens underverk. Kieppi ligger i museikvarteret i centrum av Karleby.
-
Karleby hembygdsmuseum
Karleby hembygdsmuseum som ligger i stadsdelen Kyrkbacken representerar 1800-talets allmogekultur. På hembygdsmuseets gård kan man känna stämningen som ligger kvar från 1800-talet.
-
Lochteå hembygdsmuseum
I Lochteå hembygdsmuseum förvaras en omfattande och mångsidig samling bestående av över tvåtusen föremål, bland dem många specialiteter såsom en offerkista, fjättrar samt en tallrik med ängelmotiv från gamla Lochteå kyrka.
-
Kelviå hembygdsmuseum
Museet är en rödmålad timmerstuga av österbottnisk modell.
-
Toivonens Djurpark och Bondemuseum
Toivonens Djurpark och Bondemuseum är ett intressant utflyktsmål för personer i alla åldrar. Bekanta dig med den omfattande museibyn och dess husdjur samt ett stort antal utställningar och arbetsuppvisningar. Gör en avstickare och ta dig en kaffe i den stämningsfulla lantgården och bekanta dig med den mångsidiga presentboden.
-
Taide Vionoja
Platsen som numera är känd som Taide Vionoja fick sin början i början av 1970-talet när konstnären och professorn Vionoja tillsammans med sin bror, byggmästare Toivo Laine, lät flytta den österbottniska bondgården med namnet Korpela från Perho till byn Haapala i Ullava.
-
Öja fiskarmuseum
I forna dagar var fiskarmuseets strand vid Gäddviken i Långö by en allmän båthamn och på den tiden fanns där också båthus.
-
Ohtakari fiskarmuseum
Ohtakari fiskarmuseum utgör som helhet ett museiområde. På ön finns en tätt byggd grupp av röda fiskarstugor och grå gårdsbyggnader som bildar en idyllisk helhet. De gamla fiskestugorna fungerar numera som restaurerade sommarstugor. Ohtakari fiskarmuseet är en väsentlig del av denna helhet och erbjuder möjlighet att bekanta sig med säljakt, sjöfart och fiskaröns historia.
-
Karleby brandmuseum
Karleby brandmuseum upprätthåller och presenterar brandkårernas historia i Karlebyregionen. Samlingen är mångsidig och presentationen tydlig och finslipad. Öppet: 24.6-31.7.2024 dagligen kl. 10-16. Email: info(at)kaarlelavpk.fi.
-
Slaget i Halkokari
Holmen är känd som skådeplats för slaget vid Halkokari som utkämpades den 7 juni 1854 under Krimkriget. Vid slaget tre av engelsmännens barkasser fick stora skador. En av barkasserna fastnade i ett gammalt vrak och finländarna kunde ta det som krigsbyte.
-
Båthusen vid Sundet
Båthusen vid Sundet var en fortsättning på de traditionella strandmagasinen men på grund av strandförskjutningen måste de byggas närmare havet, i Halkokari och på Beckbrukssidan av Sundet. De första av de nuvarande båthusen byggdes år 1883.
-
Harrbådans ensfyr
Harrbådans ensfyr byggdes på Harrbådans sandudde år 1953. Ensfyren, som felaktigt kallas fyr, togs ur bruk år 1979. Numera är betongtornet illa förfallet och tjänar mest som ett landmärke.
-
Kronofogdegården
Kronofogdegården i Hakalax byggdes på sin nuvarande plats i slutet av 1700-talet och renoverades på 1990-talet. Tomten har varit bebyggd sedan 1500-talet då gården fick namnet Hakalax.